1. terug

Eindhoven, EDGE Lichthoven fase 2

  • Status In ontwikkeling
  • Type systeemWKO
  • Aantal woningen175
  • Duurzaam collectief WKO systeem
  • BREAAM excellent certificaat
  • Wonen en werken in één gebouw

Van harte gefeliciteerd met jouw nieuwe woning. 
Hier vindt je specifieke informatie over EDGE Eindhoven Lichthoven fase 2. 

Vaanster wenst je veel woonplezier in EDGE Eindhoven Lichthoven fase 2.

WKO Duurzaam Energiesysteem

In Eindhoven, op de strook ten oosten van het Stationsplein tot aan de Dommel waar ooit het postkantoor stond, ontstaat een nieuw stukje stad met de naam Lichthoven. Lichthoven bestaat uit twee ontwikkelingen - fase 1 en fase 2. AM is eigenaar en ontwikkelaar van fase 1. Dit is het gebied tussen Stationsplein en het openbare parkeerterrein van de gemeente Eindhoven. Fase 2 ligt ten oosten van fase 1. Deze locatie wordt door Edge Technologies ontwikkeld en valt dus buiten de plannen die wij op deze website toelichten.

Eén van de nieuwe projecten in dit gebied is project EDGE Eindhoven. Het gebouw wordt ontwikkeld door EDGE; een projectontwikkelaar gespecialiseerd in een nieuwe generatie innovatieve gebouwen die de gezondheid en het welzijn van gebruikers en onze planeet op de eerste plaats zet. EDGE herdefinieert de moderne werkplek als een inspirerende driver voor gezondheid, duurzaamheid en innovatie.

De aanpak van EDGE is gebaseerd op het streven naar beperking van de uitstoot van broeikasgassen en materiaalverspilling. Dit doet EDGE op basis van vier pijlers: welzijn, duurzaamheid, design en technologie. Dit sluit naadloos aan op de ambitie van de stad Eindhoven om een leefbare, gezonde en klimaat adaptieve stad te zijn als basis voor een sterk vestigingsklimaat in het kloppende hart van de Brainport.

Wil je meer weten over één van de duurzame energiesystemen voor jouw project? We komen graag met je in contact om dit samen te bespreken.

Eigendomsgrens

De eigendomsgrens geeft aan welke onderdelen Vaanster exploiteert, onderhoudt en eventueel vervangt. De overige onderdelen zijn in eigendom van de woningeigenaar die daarmee ook verantwoordelijk is voor onderhoud en eventueel vervanging. Voor koopwoningen geldt dat je als bewoner zelf de eigenaar van de woning bent. Voor huurwoningen geldt dat de verhuurder de eigenaar van de woning is.

De afbeelding is een schematische weergave van de installatie in jouw woning. Het kan voorkomen dat de onderdelen in jouw woning op een andere manier gepositioneerd zijn.

Heb je vragen? Bekijk de 'Veelgestelde vragen' op deze website. 

Veelgestelde vragen

Storing in levering warmte

Er is een storing in de warmte levering. Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Allereerst moet de oorzaak van de storing worden achterhaald, zodat duidelijk wordt wie de storing kan oplossen. De eigendomsgrens geeft aan wie verantwoordelijk is voor de diverse onderdelen. Deze kun je vinden op de pagina van het project waar je woont. 

Wie is verantwoordelijk voor het systeem in mijn woning?

Het antwoord op deze vraag verschilt per project en wordt aangegeven door middel van een eigendomsgrens. Deze kun je opzoeken via het intikken van de postcode op de homepage. Ga naar www.vaanster.nl en voer bovenaan het postcode en huisnummer in. Vervolgens word je doorgestuurd naar de webpagina die hoort bij de ingevoerde postcode. Daar staat een afbeelding met de eigendomsgrens van alle apparatuur in de woning.

Storing in levering koude

Er is mogelijk storing in de levering van koude. Dat is vervelend en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben.

Allereerst moet de oorzaak van de storing worden achterhaald, zodat duidelijk wordt wie de storing kan oplossen. De eigendomsgrens geeft aan wie verantwoordelijk is voor de diverse onderdelen. Deze kun je vinden op de pagina van het project waar u woont. 

Kan ik zelf mijn voorschotbedrag aanpassen?

Ja dat kan. In je persoonlijke account kun je onder het kopje “mijn facturen” je voorschotbedrag aanpassen. Dat is wel binnen een bepaalde marge, omdat het voorschotbedrag wel voldoende moet zijn om de vaste kosten te dekken.

Klik hier om naar jouw persoonlijke account  te gaan en log in om de gegevens aan te passen. Klik op account aanmaken als je voor de eerste keer de pagina gaat bezoeken. 

Storing in levering warm water

Het is vervelend als er geen warm water uit de kraan komt. Het is van belang om vast te stellen: 

  • Of er verminderd warm water is of dat er helemaal geen warm water is. 
  • Of er uit geen enkele kraan (ookwel tappunt genoemd) in de woning warm water komt of dat er een enkele kraan is waaruit geen warm water meer komt.