• Duurzame hernieuwbare energie
 • Bewoners zijn beschermd door de warmtewet
 • Meer dan 200 projecten in exploitatie en beheer
 1. terug

Collectief systeem

EQw

EQW Duurzaam Energiesysteem

Voor het duurzaam opwekken van energie zijn verschillende mogelijkheden. Samen met de ontwikkelaar van een project kiezen we het beste energiesysteem. Dit kan per project verschillen.  Vaanster begeleidt als partner de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de duurzame energiecentrale.

Exploitatie 

Vaanster ontwikkelt, realiseert en exploiteert sinds 2002 duurzame energiesystemen. Onze jarenlange kennis en ervaring in de duurzame energiebranche zetten wij in om vastgoedprojecten te verduurzamen. Onze opdrachtgevers zijn ontwikkelaars van vastgoedprojecten. Onze systemen bieden we aan in combinatie met een meerjarige exploitatieovereenkomst. De prijzen van onze systemen worden uitgedrukt in een BAK per woning; dit staat voor een Bijdrage  Aansluit Kosten per woning. De exploitatieperiode varieert per project tussen de 15 en 30 jaar.

Wil je meer weten over onze energiesystemen of heb je interesse in één van onze energiesystemen voor jouw projecten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via: sales@vaanster.nl

EQW

Hoe werkt het EQw HT systeem?

Met het EQw systeem wordt het opwekken en leveren van duurzame energie weer eenvoudig. Het EQw systeem is een collectieve installatie die met een in het gebouw centraal opgestelde energiecentrale warmte en koude levert aan woningen en commercieel vastgoed. Sinds de introductie in 2020 hebben meer dan 50 projecten gekozen voor het EQw systeem. Het EQw systeem wordt toegepast voor projecten met een omvang van 60 tot 300 woningen.

Het EQw systeem maakt geen gebruik van open- of gesloten bronnen, maar haalt haar energie uit de altijd beschikbare buitenlucht. Dat maakt het systeem robuuster en goedkoper in aanschaf. Het EQw systeem is ook een uitkomst als het boren in de bodem niet is toegestaan. Bijvoorbeeld in waterwingebieden of als de bodem vervuilt is of niet geschikt voor het realiseren van open bronnen

De energie die zich in de buitenlucht bevindt wordt in gevangen door fluisterstille drycoolers. Vanuit de drycooler wordt de energie getransporteerd naar de centraal opgestelde energiecentrale. Met een hoogte van 120 cm zijn de drycoolers eenvoudig te plaatsen op het dak en nemen ze weinig ruimte in beslag.

In de centrale technische ruimte van het gebouw maakt een cascade van water/water warmtepompen warmte, tapwater en koude. De energiecentrale wordt geheel prefab gemonteerd voordat deze in onze projecten wordt geplaatst. De gemiddelde opstellingsruimte van de EQw centrale ligt tussen de 35 tot 45 m2. Een hoogte van 2 meter is voldoende om de installatie te plaatsen.

Voor de afgifte kun je kiezen voor een tweetal concepten:

 • 3,5 pijps systeem: het hele jaar door ruimteverwarming en tapwater en gedurende de zomermaanden koeling
 • 5 pijps systeem: het hele jaar door ruimteverwarming en tapwater en gedurende het hele jaar de beschikking over koeling

In de woning bevindt zich een luxe afgifte set met een energiemeter. De afgifte set is voorzien van een drukscheidingswisselaar, verdeler en distributiepomp. Een groot voordeel hiervan is, dat in de woning alleen nog een vloerverdeler, vloerverwarming en een thermostaat geplaatst hoeft te worden. Heb je in jouw project een commerciële ruimte of kantoor? Met het EQw systeem kunnen we koude met een aanvoertemperatuur leveren van 6 graden. Het is dus mogelijk om diep te koelen en ruimtes te ontvochtigen.

Voordelen van het EQw systeem

 • Lage kosten per woning 
 • BENG score door benutten van hernieuwbare energie 
 • Verwarmen en (diep) koelen
 • Fluisterstil systeem 
 • Warmtewet  
 • 100% geprefabriceerd 
 • Weinig ruimte nodig  
 • Duurzaam

EQw sluit naadloos aan bij de missie van Vaanster om Nederland te verduurzamen. Nieuwe systemen als het EQw systeem maken het opwekken van duurzame energie betaalbaar en eenvoudig. Geen vergunningsaanvragen, opstalrechten, bodemstudies en afhankelijkheid van complexe technologie. Een duurzaam energiesysteem waarbij u geen rekening hoeft te houden met de buren maar waar u “stand alone” uw project kunt ontwikkelen.  Simpel, betaalbaar en duurzaam.

EQw
Koeling

In de zomermaanden is het koelen van een woning bijzonder aangenaam en verhoogt dit het wooncomfort aanzienlijk. Koeling voorkomt oververhitting van een woning en aanvullende maatregelen zoals zonneschermen kunnen komen te vervallen. Het EQw systeem kan naast koeling voor woningen ook koude met een aanvoertemperatuur van 6 graden leveren aan commerciële ruimtes en kantoren.

Per 1 januari 2021 is de grenswaarde voor de TOjuli vastgesteld op 1,2. TO staat voor temperatuuroverschrijving. TOjuli is een indicator waarmee inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding. De kans op oververhitting in nieuwbouwwoningen is reëel door de warme zomers en de goed – en steeds betere – geïsoleerde woningen. Gezondheidsrisico’s liggen op de loer bij een (te) hoge binnentemperatuur. Woningen met een actieve koeling – zoals het EQw systeem koude levert – voldoen automatisch aan de TOjuli-eis.

Fluisterstil

Het EQw systeem is fluisterstil. Geen apparaten in de woning en slechts een drycooler op het dak van het complex. In vollast levert een drycooler maximaal 37 dB(A) geluid op. In deellast is dit maximaal 34 dB(A). Het geluidsniveau is zo laag dat het omgevingsgeluid veelal voor meer dB(A) zorgt waardoor de drycoolers geen geluidsoverlast veroorzaken.

EQw
EQw in de BENG

In mei 2021 heeft het College van Gelijkwaardigheid Energieprestatie de gelijkwaardigheidsverklaring voor het EQw systeem goedgekeurd. Dit betekent dat het EQw systeem in de BENG (NTA8800) staat en eenvoudig in de BENG  te selecteren is. Heb je voor jouw project vragen of ondersteuning nodig? Stuur dan een berichtje naar sales@vaanster.nl

Prefab

Het in een gecontroleerde omgeving assembleren van een EQw centrale, levert een kwalitatief hoogwaardige centrale op. Naast de kwaliteit biedt het prefab bouwen van de centrales de mogelijkheid om het ruimtebeslag te minimaliseren. Dit bespaart m2’s en dus geld voor onze opdrachtgevers. De EQw centrale wordt voor oplevering van de woningen binnen enkele dagen geplaatst en in gebruik genomen.

EQw
Weinig ruimte nodig in woning

In de woning wordt een standaard afgifte set geplaatst. De plaats van de set kan vrij bepaald worden. Doorgaans wordt de afgifte set in de berging geplaatst. Vaanster hanteert geen voorschriften voor wat betreft het plaatsen van de afgifte set. Een zogenaamde warme kast die extra kosten met zich meebrengt is niet nodig.

Warmtewet

De levering van warmte en koude aan de woningen vindt plaatst op basis van de Warmtewet. De levering van warmte en koude aan woningen wordt in Nederland gereguleerd. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verzorgt het toezicht.

Meer weten over het EQw systeem of heb je interesse in het EQw systeem voor één van jouw projecten? Neem dan contact met ons op via sales@vaanster.nl of via de knop hieronder.