1. terug

Veelgestelde vragen

Tarief, factuur en jaarafrekening

Wat staat er op mijn jaarafrekening?

In februari 2024 zul je de jaarafrekening voor 2023 ontvangen. Deze rekening is opgesplitst in vaste en variabele kosten. De uiteindelijke kosten worden bepaald op basis van jouw werkelijke energieverbruik, dat we hebben vastgesteld door de meterstanden op te nemen. 

Mijn jaarafrekening klopt volgens mij niet.

Als je het vermoeden hebt dat jouw jaarafrekening niet klopt, kun je contact met Vaanster opnemen. 

Wanneer ontvang ik mijn jaarafrekening?

De jaarafrekening van 2023 zul je in februari 2024 per mail ontvangen.

Waarom staat er op de voorschotnota een hoger bedrag bij de BTW berekening dan ik betaal?

Wij berekenen eerst jouw voorschot gebaseerd op het daadwerkelijke tarief van 2023. We houden hierbij een gemiddeld verbruik aan Gigajoules aan. Hierover wordt de BTW berekend. Dat is het BTW bedrag wat je op de voorschotnota ziet. De BTW wordt dus berekend over het hele bedrag zonder prijsplafond. Dit is zo vanuit de Overheid geregeld.
 
Daarna verminderen we het voorschotbedrag met de korting van het prijsplafond. Het prijsplafond is vrij van BTW.  Dit lagere bedrag zie je als te betalen op de factuur.

Wat is mijn huidige tarief?

Als je inlogt op ‘mijn account’ via de vaanster site vind je onder het kopje “Mijn Tarieven” een overzicht van het variabele tarief en van de vaste tarieven.  

Link naar mijn persoonlijke account.

Kan ik zelf mijn voorschotbedrag aanpassen?

Ja dat kan. In je persoonlijke account kun je onder het kopje “mijn facturen” je voorschotbedrag aanpassen. Dat is wel binnen een bepaalde marge, omdat het voorschotbedrag wel voldoende moet zijn om de vaste kosten te dekken.

Klik hier om naar jouw persoonlijke account  te gaan en log in om de gegevens aan te passen. Klik op account aanmaken als je voor de eerste keer de pagina gaat bezoeken. 

Waaruit is mijn maandelijkse voorschotnota opgebouwd?

De voorschotnota is niet gebaseerd op de werkelijke kosten. Uiteindelijk word alles via de jaarafrekening verrekend. Eventueel kun je zelf het voorschotbedrag aanpassen via je persoonlijke account. In de persoonlijke tarieven staan ook de tarieven vermeld waarop het voorschotbedrag is gebaseerd. 

Kan ik een betalingsregeling aanvragen?

Soms heb je even wat ruimte nodig en kan het prettig zijn om een betalingsregeling af te spreken voor bijvoorbeeld een jaarafrekening. Dat begrijpen wij. Als de factuur nog niet is vervallen kan dat geregeld worden via de persoonlijke account. Bekijk je facturen en klik op het icoontje naast de factuurregel en stel de termijnen in voor een betalingsregeling.

Mijn betaling via maandelijkse incasso is niet gelukt.

Via je persoonlijke account kun je nakijken welke facturen er open staan. Check altijd eerst of de optie automatische incasso wel is geactiveerd. Als dit niet het geval is, kun je dit direct op uw persoonlijke pagina aanpassen. 

Klik hier om in te loggen op je persoonlijke account. .

Is de maandelijkse incasso om een bepaalde reden niet gelukt? Neem dan contact op met de klantenservice van Vaanster om te bespreken hoe dit opgelost kan worden. 

Wat gebeurt er als ik mijn factuur niet betaal?

Als een factuur niet is betaald, dan sturen we eerst een herinnering om de factuur alsnog te voldoen. Als vervolgens een factuur nog steeds niet is betaald, sturen we een aanmaning. Als daarna de factuur nog steeds niet is betaald, dan volgt een ingebrekestelling.