1. terug

Individueel systeem

IWP

Lucht/water warmtepompsysteem

Met een LWP wordt jouw woning verwarmd door de altijd beschikbare buitenlucht. Buiten jouw woning wordt het buitendeel van de warmtepomp geplaatst. Deze onttrekt warmte uit de buitenlucht om de woning in de winter te verwarmen en het hele jaar door warm tapwater te leveren. In de zomer haalt het systeem juist weer de warmte uit de woning en voert dit naar buiten af. Zo wordt jouw woning gekoeld omdat het koude water de lucht in jouw woning koelt.

In dit filmpje van een nieuwbouw project in Almere wordt de werking van het LWP systeem uitgelegd en worden tips gegeven:

Uitleg LWP systeem

Water/water warmtepompsysteem

Met een WWP systeem verwarm je jouw woning met energie uit de bodem. In de grond is een bodemlus gemaakt waaruit water wordt opgepompt. Het water warmt zich op aan de aarde en de warmte pomp zorgt voor verdere opwarming van het water. Daarna komt het warme water jouw vloerverwarming binnen stromen en kun je jouw woning aangenaam verwarmen tijdens de winterse perioden.

Hierna stroomt het afgekoelde water stroomt vanuit jouw vloerverwarming weer de bodem in en zo begint het proces steeds weer opnieuw.

In de zomer werkt het juist weer omgekeerd. Dan wordt het koude water jouw woning ingepompt zodat het jouw woning laat afkoelen.  Het water wordt opgewarmd tijdens zijn weg door jouw woning en wordt hierna weer afgevoerd de bodem in.

https://vaanster.eu/assets/uploads/images/Illustatie_Huis_juni_2021_V2_Warmte_en_Koude_Vraag.png

Via de warmtepomp wordt het koude tapwater verwarmd zodat het warm uit jouw kraan stroomt.