• Duurzame hernieuwbare energie
  • Bewoners zijn beschermd door de warmtewet
  • Meer dan 200 projecten in exploitatie en beheer
  1. terug

Individueel systeem

IWP

Water/water warmtepompsysteem

Een WWP systeem maakt gebruik van bodemenergie. In de grond is een bodemlus aangebracht. De bodemlus onttrekt warmte uit de grond om de woning in de winter te verwarmen en het hele jaar door warm tapwater te leveren. In de zomer wordt er koud water door het vloerafgiftesysteem van de woning gepompt. Dit koude water warmt zich op aan de warmte in de woning en transporteert deze warmte naar de bodemlus. Dit noemen we passief koelen. Met deze warmte laad de bodemlus zich op en hierdoor blijft deze stabiel. Door deze passieve koeling zorgt het systeem er voor dat er op koude dagen genoeg warmte beschikbaar is.

Illustatie_Huis_juni_2021_V2_Warmte_en_Koude_Vraag.png

In dit filmpje wordt de werking van het WWP systeem uitgelegd en worden tips gegeven:

Zo werkt een bodemwarmtepomp

Lucht/water warmtepompsysteem

Een LWP systeem maakt gebruik van buitenluchtenergie. Op het dak van de woning staat het buitendeel van de warmtepomp. Dit buitendeel onttrekt warmte uit de buitenlucht om de woning in de winter te verwarmen en het hele jaar door warm tapwater te leveren. In de zomer zal er met het systeem actief gekoeld worden. Dit houdt in dat de warmtepomp zijn werking omdraait en warmte uit de woning via het vloerafgiftesysteem naar de buitenlucht afvoert, ook wel het koelen van de woning.

In dit filmpje wordt de werking van het LWP systeem uitgelegd en worden tips gegeven:

Zo werkt een lucht/water warmtepomp

Wat zit er in jouw woning?

Voor beide systemen zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. Meer informatie over het systeem in uw woning vindt je bij bewonersinformatie van het project waar je woont. 
Ga naar de homepage www.vaanster.nl en voer bovenaan uw postcode en huisnummer in. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar de bewonersinformatie die hoort bij de ingevoerde postcode. 

Zonnepanelen en omvormer

Om in een deel van de stroombehoefte van de warmtepomp te voorzien, worden er bij veel woningen zonnepanelen geplaatst. Er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van hetzelfde systeem. Dit is een stringomvormer met zonnepanelen.

Factuur en tarieven

Bij het IWP energiesysteem hoef je géén meterstanden door te geven en zul je enkel een factuur ontvangen voor de huur van de warmtepomp en eventueel zonnepanelen. Kijk voor specifieke zaken naar het afgesloten contract dat te vinden is op jouw persoonlijke pagina.